Απαντάμε για σας το "αιώνιο" ερώτημα: iPhone ή Samsung!

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα "iPhone ή Samsung" και "iOS ή Android" έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιπαραθέσεις στον κόσμο της τεχνολογίας και έχουν ξεσπάσει πολύ μεγάλες δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο των "έξυπνων κινητών", σχετικά με την καταπάτηση πατεντών της Apple από την Samsung. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το iPhone να υπερέχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το αναδεικνύει, σύμφωνα και με έρευνες, ως το πιο χρήσιμο "έξυπνο τηλέφωνο"; Στο συγκεκριμένο post δε θα αναφερθούμε εκτεταμένα σε τεχνικά χαρακτηριστικά των διάφορων συσκευών, μιας και δε θεωρούμε ότι αυτά αντιπροσωπεύουν τα πραγματικότητα σχετικά με την απόδοσή τους και θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τα γεγονότα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ορισμένα Samsung Galaxy έχουν "καλύτερα" τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το iPhone 6, χωρίς όμως αυτά να αποδίδουν απαραίτητα και καλύτερα στην πράξη.

Το Samsung Galaxy S5 για παράδειγμα έχει κάμερα 16MP, ενώ το iPhone 6 μόνο 8MP. Βέβαια, εάν κάποιος ασχολείται με τη φωτογραφία γνωρίζει ότι τα Megapixels δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη λήψη φωτογραφιών όσο ο φακός, στον οποίο αναμφίβολα το iPhone υπερέχει (διαθέτει φακό 1.5µm, ενώ το Samsung 1.12µm). Επίσης, όλα τα iPhone που κυκλοφόρησαν μετά το 5S διαθέτουν dual-led flashlight για καλύτερες φωτογραφίες σε χώρους χαμηλού φωτισμού, ενώ η Samsung δεν έχει εισάγει αυτή την τεχνολογία στα Galaxy S5 και S6. Τέλος, επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ακολουθεί μια συγκριτική εικόνα από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με Samsung Galaxy S5 (στα αριστερά) και με iPhone 6 (στα δεξιά). Η λήψη των εικόνων έγινε στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή, από το iMore. Τα σχόλια δικά σας...
Επίσης, το iPhone 6, παρόλο που διαθέτει αρκετές νέες λειτουργίες, έχει μόνο 1GB RAM, κάτι που έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι η απόδοσή του δεν θα ήταν ανάλογη με αυτή του Samsung Galaxy S5 ή του HTC One M8. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόση επεξεργαστική ισχύ απαιτεί το λειτουργικό σύστημα (iOS ή Android) για να τρέξει και σύμφωνα με αυτό διαμορφώνεται και η τελική απόδοση της συσκευής. Ένα νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube δείχνει με τον καλύτερο ίσως τρόπο την πραγματική απόδοση των τριών συσκευών κατά τη εκκίνηση και χρήση ορισμένων εφαρμογών πολύ γρήγορα. Συνολικά το iPhone χρειάστηκε 1:55 λεπτά για να ολοκληρώσει τη δοκιμασία και το HTC One M8 ακολούθησε με μόλις 10 δευτερόλεπτα καθυστέρηση .Όσον αφορά το Samsung Galaxy S5, αυτό απείχε πολύ από το ανταγωνισμό, κάνοντας σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο από το iPhone 6, αγγίζοντας τα 2:58 λεπτά. Αυτό λοιπόν το πολύ σύντομο αλλά και απλό speed test ίσως δείχνει πολλά για το ποια συσκευή είναι πραγματικά γρήγορη και πιο χρηστική στην καθημερινότητα. Μπορείτε κι εσείς να δείτε το συγκριτικό βίντεο παρακάτω (η παρακολούθηση αξίζει μετά το 1:05 λεπτό):

Το μόνο σημείο στο οποίο η Samsung ίσως υπερτερεί είναι η αδιαβραχοποίηση των συσκευών της. Βέβαια, η Apple πρόσφατα κατοχύρωσε μια πατέντα για το σχεδιασμό συσκευών, σύμφωνα με την οποία μπορεί να κατασκευάσει ηλεκτρονικά μέρη μέσα σε μια συσκευή που θα είναι αδιάβροχα. Επίσης, μιας και η αδιάβροχη προστασία θα είναι εσωτερική, η συσκευή της Apple θα είναι πιο ανθεκτική στο νερό σε σχέση με κάποια άλλα αδιάβροχα smartphones. Το Samsung Galaxy S5 για παράδειγμα δεν είναι πραγματικά αδιάβροχο αλλά διαθέτει μια προστατευτική αδιάβροχη θήκη στο πίσω μέρος του, η οποία και του προσδίδει πάχος, κάτι το οποίο όμως άλλαξε η Samsung στο Galaxy S6, το οποίο δεν είναι αδιάβροχο, για χάρη του λεπτότερου σχεδιασμού. Ακόμα, το Apple Watch, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, είναι Water Resistant αλλά όχι πλήρως αδιάβροχο, δηλαδή είναι ανθεκτικό σε μικρή ποσότητα νερού αλλά δεν μπορεί να μπει στη θάλασσα για παράδειγμα και η Apple ίσως θέλει να το αλλάξει αυτό. Τέλος, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος για αναλυτική αναφορά γύρω από τα σημαντικά προβλήματα των Samsung συσκευών σχετικά με την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπου ο χρήστης ίσως χρειαστεί να σκανάρει το δάκτυλό του δύο ή τρεις φορές πάνω από το κουμπί της συσκευής για να αναγνωριστεί, μιας και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί στο εν λόγω άρθρο... 

Επίσης, η Apple διαθέτει ένα πλήρες οικοσύστημα συσκευών, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να μοιράζεται τα δεδομένα, τη μουσική και τις εφαρμογές σε όλες του τις iΣυσκευές, κάτι που η Samsung δεν μπορεί να παρέχει. Τόσο τα νέα iPhone όσο και το Watch για παράδειγμα διαθέτουν μια νέα πλατφόρμα ανέπαφων πληρωμών, το Apple Pay. Το Apple Pay λοιπόν, σε αντίθεση με το Samsung Pay που κυκλοφόρησε αργότερα (τι πρωτοτυπία στο όνομα...), διαθέτει ήδη πάρα πολλούς χρήστες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες σχεδόν τις συσκευές της Apple, όπως το iPhone, το iPad και το Watch. Η Samsung δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο μιας και τα tablets και τα έξυπνα ρολόγια της έχουν σημειώσει πωλήσεις και διαθέτουν χαρακτηριστικά που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως αποτυχία. Το εν λόγω θέμα όμως ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του post (μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά σε αυτό το άρθρο του BGR).

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι το iPhone υπερτερεί στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό όσον αφορά στην πραγματική χρήση των συσκευών... και -γιατί όχι- στο brand name!