´Ολα όσα περιμένουμε από την Apple στο WWDC της επόμενης εβδομάδας!

Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του φετινού WWDC (World Wide Developers Conference), που ξεκινάει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου και θα διεξαχθεί, ως συνήθως, στο San Francisco, στο Bill Graham Civic Auditorium, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ανάρτηση. Στο εν λόγω event αναμένεται να παρουσιαστεί σε keynote τη Δευτέρα 13 Ιουνίου το iOS 10 και μια νέα έκδοση του OS X (που πιθανώς να μετονομαστεί σε macOS), ενώ δεν είναι απίθανο να κάνει την εμφάνισή της και μια συσκευή για τη Siri. Ας δούμε όμως με λεπτομέρεια τι γνωρίζουμε έως τώρα:

1. iOS 10
Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές διαρροές σχετικά με το iOS 10, αυτό αναμένεται να μη διαθέτει πολλές νέες λειτουργίες, αλλά κύριο χαρακτηριστικό του να είναι η απόδοσή του. Επίσης, φημολογείται ότι θα προσφέρει δυνατότητα απόκρυψης των προεγκατεστημένων εφαρμογών από το iPhone, όπως οι "Μετοχές" και ο "Καιρός". Ακόμα, ένα νέο, ξεχωριστό HomeKit application φαίνεται να ετοιμάζει η Apple για την κυκλοφορία του μαζί με το iOS 10, κάτι το οποίο ήταν και ένα σημαντικό αίτημα των χρηστών συσκευών με υποστήριξη του Apple HomeKit, οι οποίοι πρέπει μέχρι στιγμής να καταφεύγουν στην Siri (ψηφιακή βοηθό) για τη διαχείριση των "έξυπνων" οικιακών συσκευών τους (λάμπες, κλειδαριές θερμοστάτες κτλ.). Η εν λόγω πληροφορία διέρρευσε από έναν επιβεβαιωμένο υπάλληλο της Apple ο οποίος φαίνεται να εργάζεται πάνω στο project. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Apple έχει ήδη κατοχυρώσει ένα εικονίδιο για την εφαρμογή "Home" (παρατίθεται παραπάνω), ενώ το όλο concept είναι παρόμοιο με αυτό της εφαρμογής "Υγεία" που κυκλοφόρησε επίσης προεγκατεστημένη με το iOS 9.

2. macOS 10.12
Με το OS X 10.12, που είναι πολύ πιθανό να μετονομαστεί σε macOS, το User Interface των Mac δεν αναμένεται επίσης να δεχθεί δραστικές αλλαγές, αλλά το εν λόγω λειτουργικό θα επικεντρώνεται στη σταθερότητα του συστήματος. Η συγκεκριμένη έκδοση βέβαια είναι πολύ πιθανό να φέρει την υποστήριξη για την ψηφιακή βοηθό Siri ως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, η οποία ωστόσο θα έχει αντίστοιχη λειτουργικότητα με την έκδοση της Siri που βρίσκεται εγκατεστημένη στα iPhones, εκτελώντας δηλαδή αντίστοιχες εντολές, όπως η αποστολή email, η οργάνωση ημερολογίων, η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και άλλα. Η ενεργοποίηση της Siri φημολογείται ότι θα γίνεται είτε  από την menu bar είτε μέσω ενός σχετικού εικονιδίου από το dock του user interface. Επιπρόσθετα, το MacRumors ισχυρίζεται ότι η Apple θα μπορούσε να ενσωματώσει μία επιλογή αυτόματου ξεκλειδώματος στο OS X 10.12 που θα επέτρεπε το Touch ID ενός iPhone να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα ενός Mac, όταν οι δύο συσκευές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους μέσω Bluetooth. Φυσικά, για να μην επηρεάζει αυτή η λειτουργία τη μπαταρία και την απόδοση και των δύο συσκευών πιο πιθανό είναι να υποστηρίζεται μόνο από τους νεότερους Mac που διαθέτουν Bluetooth LE. Ταυτόχρονα, εκτός από τη χρήση ενός iPhone, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένα Apple Watch αν είναι κοντά σε έναν Mac για να τον ξεκλειδώσει, μια διαδικασία αρκετά πιο εύκολη από την πληκτρολόγηση ενός κωδικού.

3. Βελτιώσεις για τη Siri
Την προηγούμενη εβδομάδα μια νέα έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα υποστηρίζοντας ότι πλησιάζει η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Siri SDK, που θα μπορούσε να εμφανιστεί στο φετινό WWDC και ότι η Apple ετοιμάζει μια ειδική συσκευή που θα χρησιμοποιείται μόνο για τη Siri. Η συγκεκριμένη συσκευή θα μοιάζει με ηχείο και θα τοποθετείται σε διαφορά σημεία ενός σπιτιού και θα αντιδρά στις φωνητικές εντολές του χρήστη, όπως για τη διαχείριση "έξυπνων" οικιακών συσκευών (λάμπες, θερμοστάτες κτλ.), ενώ παράλληλα θα μπορεί να εκτελεί και τις πιο "συνηθισμένες" εντολές, όπως η αποστολή email. Ωστόσο, η VentureBeat υποστηρίζει ότι μια νέα έκδοση του Apple TV μπορεί να περιλαμβάνει αυτές τις δυνατότητες και να μην κυκλοφορήσει μια νέα συσκευή, αλλά να ενσωματωθούν τα εν λόγω χαρακτηριστικά σε μια ήδη υπάρχουσα. Αγνοώντας τις προφανείς απαιτήσεις υλικού που θα πρέπει να επιλυθούν για να υποστηρίζει το Apple TV μια τόσο advanced έκδοση της Siri, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το Apple TV πολλές φορές είναι τοποθετημένο σε σημεία που δεν ενδείκνυνται για την τοποθέτηση μικροφώνου, όπως πίσω από τηλεοράσεις κτλ. Συνεπώς, και οι δύο εκδοχές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εξίσου πιθανό να υλοποιηθούν, ενώ απομένει να δούμε στο φετινό WWDC ή σε event το φθινόπωρο τι σχετικό θα παρουσιάσει η Apple.   

4. Δε θα παρουσιαστούν νέα iPhone ή iPad
Καμία ανάλυση μέχρι στιγμής δεν αναφέρει κάτι για την παρουσίαση νέων μοντέλων iPhone ή iPad στο WWDC, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα WWDC της Apple, ένα συνέδριο βασισμένο κυρίως σε αναβαθμίσεις software. Νέα iPhone και iPad αναμένεται να παρουσιαστούν το Φθινόπωρο, με πιο πιθανό μήνα το Σεπτέμβριο.