Όλα όσα περιμένουμε στο αυριανό WWDC!

Η αναμονή για τη διεξαγωγή του πολυαναμενόμενου WWDC του Ιουνίου πλησιάζει στο τέλος της, με την Apple να ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει το iOS 11, το macOS 10.13, μια νέα έκδοση του watchOS και του tvOS, νέα MacBooks, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και ένα ηχείο για τη Siri. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ανάρτηση, το keynote έχει προγραμματιστεί για τις 8:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ή 10:00 π.μ. (PDT) και θα και θα διεξαχθεί στο San Jose της California, στο McEnery Convention Center, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που διεξαγόταν στο San Francisco. Ας δούμε όμως λεπτομερώς όλες τις φήμες για τα νέα προϊόντα που αναμένεται να παρουσιαστούν:

  1. iOS 11: Πολύ λίγα έχουν ακουστεί για το iOS 11 μέχρι στιγμής και σχεδόν όλα του τα χαρακτηριστικά θα αποτελέσουν έκπληξη. Το iOS 11 αναμένεται να διαθέτει μια επανασχεδιασμένη διεπαφή (UI), φέρνοντας τις πρώτες μεγάλες μεταβολές στο σχεδιασμό ολόκληρου του συστήματος από το iOS 7. Επίσης, η Apple έχει φημολογηθεί ότι εργάζεται σε μερικές σημαντικές ενημερώσεις για το Siri, οπότε είναι πιθανό το iOS 11 να εισάγει διευρυμένες δυνατότητες για τη Siri. Ακόμα, μιας και το iOS 10 επικεντρώθηκε σε νέες δυνατότητες για το iPhone, με λίγες δυνατότητες για το iPad, το iOS 11 φημολογείται ότι θα περιλαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις για το iPad. Τέτοιες μπορεί να είναι μια βελτιωμένη υποστήριξη του Apple Pencil για το iPad Pro που θα του επιτρέπει να συνεργάζεται με περισσότερες εφαρμογές.
  2. macOS 10.13: Μιας και το iOS 11 αναμένεται να φέρει αλλαγές στο σχεδιασμό του User Interface (UI), είναι εύλογο να περιμένουμε μερικές από τις ίδιες βελτιώσεις να εισαχθούν στην επόμενη έκδοση του macOS. Άλλες αλλαγές που αναμένεται να εμφανιστούν στο iOS 11, όπως οι πιθανές βελτιώσεις του Siri, θα μπορούσαν επίσης να έρθουν στο νέο λειτουργικό σύστημα για Mac. Επίσης, η Apple πρόσφατα εισήγαγε το νέο, δικό της, σύστημα αρχείων, το Apple File System (APFS) και ενώ υλοποιήθηκε σε iOS συσκευές (με το iOS 10.3), αυτό δεν έχει έρθει ακόμα στο Mac. Το APFS θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί στο macOS 10.13. Το APFS είναι βελτιστοποιημένο για αποθήκευση σε δίσκους SSD και προσφέρει δυνατότητες όπως ισχυρή κρυπτογράφηση και καλύτερη διανομή και απόδοση χώρου στους δίσκου. Το πως θα ονομάζεται το macOS 10.13 επίσημα παραμένει ένα μυστήριο, αλλά η Apple είναι πιθανό να συνεχίσει το σύστημα ονομασίας του λειτουργικού που προέρχεται από διαφορά μέρη της California. Η Apple υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει ένα όνομα που ξεκινάει με "M" και μερικές πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν το Monterey, το Mojave, το Mammoth και το Miramar.
  3. MacBook Pro: Η Apple παρουσίασε μοντέλα αναβαθμισμένα MacBook Pro 13 και 15 ιντσών με Touch Bar τον Οκτώβριο του 2016, αλλά οι φήμες δείχνουν ότι νεότερα MacBook Pro έχουν ήδη προγραμματιστεί να εμφανιστούν μόλις οκτώ μήνες αργότερα στο WWDC. Οι ανανεωμένες συσκευές MacBook Pro δεν θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο σχεδιασμό, αλλά αναμένεται να διαθέτουν ταχύτερους, πιο αποδοτικούς Kaby Lake επεξεργαστές. Οι φήμες δείχνουν επίσης ότι η Apple εργάζεται σε ένα μοντέλο MacBook Pro που θα υποστηρίζει και 32GB μνήμη RAM, αλλά η συγκεκριμένη συσκευή ενδέχεται να μην παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του έτους.
  4. Siri Speaker: Ποικίλες διαρροές και φήμες τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζουν ότι πλησιάζει η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Siri SDK, που θα μπορούσε να εμφανιστεί στο φετινό WWDC και ότι η Apple ετοιμάζει μια ειδική συσκευή που θα χρησιμοποιείται μόνο για τη Siri. Η συγκεκριμένη συσκευή θα μοιάζει με ηχείο και θα τοποθετείται σε διαφορά σημεία ενός σπιτιού και θα αντιδρά στις φωνητικές εντολές του χρήστη, όπως για τη διαχείριση "έξυπνων" οικιακών συσκευών (λάμπες, θερμοστάτες κτλ.), ενώ παράλληλα θα μπορεί να εκτελεί και τις πιο "συνηθισμένες" εντολές, όπως η αποστολή email. Ωστόσο, η VentureBeat υποστηρίζει ότι μια νέα έκδοση του Apple TV μπορεί να περιλαμβάνει αυτές τις δυνατότητες και να μην κυκλοφορήσει μια νέα συσκευή, αλλά να ενσωματωθούν τα εν λόγω χαρακτηριστικά σε μια ήδη υπάρχουσα. Αγνοώντας τις προφανείς απαιτήσεις υλικού που θα πρέπει να επιλυθούν για να υποστηρίζει το Apple TV μια τόσο advanced έκδοση της Siri, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το Apple TV πολλές φορές είναι τοποθετημένο σε σημεία που δεν ενδείκνυνται για την τοποθέτηση μικροφώνου, όπως πίσω από τηλεοράσεις κτλ. Συνεπώς, και οι δύο εκδοχές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εξίσου πιθανό να υλοποιηθούν, ενώ απομένει να δούμε στο φετινό WWDC ή σε event το φθινόπωρο τι σχετικό θα παρουσιάσει η Apple.


Η Apple ανακοίνωσε ότι τo βίντεο από το keynote θα μεταδοθεί ζωντανά από την αντίστοιχη σελίδα του site της. Φυσικά, το SVTechNews.gr θα παρέχει παράλληλο ζωντανό σχολιασμό όλων όσων παρουσιάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.