Κυκλοφόρησε επίσημα το iOS 11! Κατεβάστε το σήμερα!

Η Apple μόλις διέθεσε το iOS 11, την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της για iPhone, iPad και iPod touch σε όλους τους χρήστες της που διαθέτουν κάποια από τις υποστηριζόμενες iΣυσκευές. Tο iOS 11 έχει περάσει από ποικίλες δοκιμαστικές εκδόσεις (beta) από τον Ιούνιο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο WWDC μέχρι σήμερα και είναι μια από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις στο iOS. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το εγκαταστήσουν δωρεάν ως ένα OTA (Over-The-Air) update μέσω της συσκευής τους (πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις>Γενικά>Ενημέρωση Λογισμικού) ή μέσω του iTunes (συνδέοντας την iΣυσκευή στον υπολογιστή). Βέβαια όσοι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν σήμερα θα πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερη υπομονή μιας και οι servers της Apple είναι συνήθως πολύ φορτωμένοι την πρώτη μέρα κυκλοφορίας νέου λογισμικού.

Με το iOS 11, τα μηνύματα (iMessage) ενός χρήστη πλέον αποθηκεύονται στο iCloud, ώστε να παραμένουν συγχρονισμένα σωστά μεταξύ ποικίλων iΣυσκευών ενός χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμένων μηνυμάτων και άλλων. Αυτή η νέα δυνατότητα λειτουργεί επίσης με το macOS και εξακολουθεί να περιλαμβάνει κρυπτογράφηση ισχυρού επιπέδου. Έτσι, αρκετός αποθηκευτικός χώρος από τις iΣυσκευές ενός χρήστη εξοικονομείται, αφού διάφορες φωτογραφίες ή βίντεο που έχουν σταλθεί μέσω iMessage δεν είναι πλέον απαραίτητο να αποθηκεύονται τοπικά. Το Apple Pay επίσης συνεργάζεται στο iOS 11 με το iMessage για να επιτρέψει πληρωμές peer-to-peer, μεταξύ φίλων για παράδειγμα. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να στείλουν μια "giftcard" με χρήματα σε κάποιον γνωστό τους, που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε μια "Apple Pay Cash" κάρτα στις iΣυσκευές του.
Το Siri βελτιώθηκε επίσης ξεκινώντας από μια νέα φωνή που δημιουργήθηκε για να ακούγεται πιο "ανθρώπινη". Το Siri υποστηρίζει τώρα και δυνατότητες μετάφρασης, από Αγγλικά σε κάποια άλλη υποστηριζόμενη γλώσσα (τα ελληνικά δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν). Το Siri θα συνεργάζεται πλέον με εφαρμογές διαχείρισης εργασιών και πολλά άλλες εφαρμογές τρίτων πολύ καλύτερα.

Η εφαρμογή "Κάμερα" κάνει επίσης καλύτερη συμπίεση βίντεο και φωτογραφιών για τη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της λήψης χωρίς να δημιουργεί προβλήματα με τη συμβατότητα των εικόνων/βίντεων κατά την αποστολή τους με email κτλ. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή "Φωτογραφίες" θα οργανώνει πλέον τις φωτογραφίες και τα βίντεο ενός χρήστη πολύ αποτελεσματικότερα και θα βρίσκει νέες κατηγορίες αναμνήσεων, όπως για παράδειγμα ένα αθλητικό event κτλ.
Το HomeKit ενημερώθηκε επίσης και φέρνει υποστήριξη ηχείων που χρησιμοποιούν το AirPlay 2 για να υποστηρίξουν ήχο πολλαπλών δωματίων. Έτσι, ένας χρήστης μπορεί να κάνει AirPlay μουσικής σε ποικίλα ηχεία στο σπίτι ταυτόχρονα, ενώ σε προηγούμενες εκδόσεις του iOS το AirPlay λειτουργούσε με μία μόνο ασύρματη συσκευή.
Το Κέντρο Ελέγχου στο iOS 11 έχει επανασχεδιαστεί, ενώ η οθόνη κλειδώματος και το Κέντρο ειδοποιήσεων έχουν επίσης λάβει εμφανισιακές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ενά πιο ενιαίο User Interface.
Το App Store επίσης έλαβε αλλαγές στην εμφάνισή του, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητήσουν εφαρμογές πολύ ευκολότερα. Ο νέος σχεδιασμός του App Store θα περιλαμβάνει μια νέα καρτέλα, την "Σήμερα", για να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν νέες εφαρμογές που μπορεί να τους ενδιαφέρουν ευκολότερα. Τα παιχνίδια τοποθετούνται επίσης σε μια δική τους καρτέλα, ξεχωριστά από τις υπόλοιπες εφαρμογές.
Οι Apple maps επίσης ενημερώνονται με λεπτομερή σχεδιαγράμματα (χαρτογρράφηση) για την εσωτερική διαρρύθμιση εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων και δημοσίων κτιρίων σε μεγάλες πόλεις. Επίσης, διαθέτουν χαρακτηριστικά για την καλύτερη χρήση τους ως navigator για το αυτοκίνητο, αφού πλεόν δείχνουν όρια ταχύτητας και καθοδηγούν τους χρήστες στο ποια λωρίδα κυκλοφορίας να επιλέξουν για να φτάσουν καλύτερα στο επόμενο στρίψιμο στην διαδρομή τους. Ακόμα, το "Do not Disturb" ("Μην ενοχλείτε") διαθέτει νέες δυνατότητες για να μην επιτρέπει την εμφάνιση γνωστοποιήσεων στη οθόνη ενός iPhone όταν ο χρήστης του οδηγεί. Το εν λόγω χαρακτηριστικό υπάρχει ήδη στο CarPlay, αν και πλέον εισάγεται σε όλα τα iPhones, αφού βασίζεται σε Wi-Fi, Bluetooth, και GPS για να προτείνει την ενεργοποίηση της νέας λειτουργίας σίγασης, έτσι ώστε να γίνει η οδήγηση ασφαλέστερη. Φυσικά, η ενεργοποίηση της λειτουργίας παραμένει στην ευχέρεια του χρήστη, ο οποίος μπορεί να επίλεξει την παράκαμψή της πατώντας ένα κουπί που αναφέρει ότι "οδηγεί κάποιος άλλος".