Οι ταχύτητες internet στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι -αν οχι όλοι- από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως, αλλά ας δούμε ποιας είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας και πως μπορούμε να μειώσουμε τα προβλήματα:

Σταθερή τηλεφωνία:
Αυτή τη στιγμή τα αντίστοιχα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας περιλαμβάνουν "internet έως 24Mbps", αλλά οι περισσότερες πραγματικές ταχύτητες κυμαίνονται στα 6 με 12Mbps για τις συνδέσεις adsl2+ (έως 24Mbps). Πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται το vdsl, με θεωρητικές ταχύτητες που αγγίζουν τα 50Mbps.

Κινητή τηλεφωνία:
Από την άλλη, στην κινητή τηλεφωνία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Αυτή τη στιγμή η Cosmote και η Vodafone έχουν εξελίξει τα δίκτυα τους ώστε να υποστηρίζουν 4G/LTE. Σε αυτήν την περίπτωση οι θεωρητικές ταχύτητες αγγίζουν τα 100Mbps (για download), ενώ οι πραγματικές τα 85Mbps (από προσωπική εμειρία), με μέσο όρο τα 40Mbps. Το 3G (HSPA+), που υποστηρίζει και η Wind έχει θεωρητικές ταχύτητες έως 42Mbps, με τις πραγματικές να κυμαίνονται στα 10 με 25Mbps. Οι συγκεκριμένες ταχύτητες φυσικά εξαρτώνται από την κεραία στην οποία είστε συνδεδεμένοι (πόσο φορτωμένη είναι, εάν υποστηρίζει 4G, οι περισσότερες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), την ποιότητα του σήματος (ικανοποιητικό σήμα 3/5 μπάρες+) και τη συσκευή την οποία χρησιμοποιείτε. 

Ωστόσο, εάν οι ταχύτητες σας είναι χαμηλότερες απο τις παραπάνω ή δεν σας αρκούν δοκιμάστε ένα από τα ακόλουθα:

Σταθερή τηλεφωνία:
- Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το modem σας, κάνοντάς του επανεκκίνηση (αποσύνδεση και ξανασύνδεση στην πρίζα)
- Αποσυνδέστε τηλεφωνικές συσκευές εάν αυτές υπερβαίνουν τα 3 τηλέφωνα, modem και συναγερμό
- Καλέστε την εξυπηρέτηση πελατών του παρόχου σας και αναφέρετε το πρόβλημα (εάν σας απαντήσουν ότι δεν διακρίνουν πρόβλημα ζητήστε "αυξηση bandwidth")

Κινητή τηλεφωνία
- Προτιμήστε smartphone ή tablet που υποστηρίζει 4G/LTE (π.χ.: iPhone 5/5S, iPad Air, iPad mini)
- Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή αντικαταστήστε το εξωτερικό USB stick με κάποιο νέοτερης τεχνολογίας (επικοινωνήστε με πάροχο κινητής για λεπτομέρειες)