Τώρα με το iPhone εξαργυρώνετε και επιταγές!

Η μέρα που θα εξαργυρώνετε τις επιταγές σας με το iPhone στην Ελλάδα ίσως  φαντάζει αρκετά μακρινή. Κι όμως η δυνατότητα αυτή υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα πέρασε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη Μεγάλη Βρετανία να έχει ήδη δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και την Τράπεζα Barclays να καλεί ένα εκατομμύριο (!) πελάτες της (χρήστες iPhone) να το δοκιμάσουν πιλοτικά.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκεμβρίου η Barclays ανακοίνωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που τους επιτρέπει να εξαργυρώσουν άμεσα τις επιταγές τους με τη λήψη απλά μιας φωτογραφίας τους με το iPhone. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι πελάτες είναι να στείλουν τη φωτογραφία (σκανάρισμα)  της επιταγής μαζί με την ηλεκτρονική εντολή κατάθεσης (μέσω του e-banking) και η επιταγή θα εκκαθαριστεί σε μία ημέρα (αν σταλεί μέχρι τις 16.00), αντί των έξι ημερών που χρειάζεται μέσω κατάθεσης στο ταμείο, ενώ τα χρήματα είναι επίσης άμεσα διαθέσιμα για ανάληψη.

Η Barclays ανακοίνωσε ότι, προσεχώς, θα δοκιμάσει την τεχνολογία αυτή και με τους εταιρικούς πελάτες της, προσφέροντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα, ενώ πιθανά θα επεκτείνει τη λειτουργικότητα αυτή και σε συσκευές
Android. Επίσης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει λάβει «εξαιρετικά θετική ανάδραση»  από το 90% των χρηστών στις πρώτες μέρες λειτουργίας του.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των νέων τεχνολογιών όπως online τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, επιταγές αξίας σχεδόν £ 840 δισεκατομμυρίων εκδόθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2012, ωστόσο οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας επενδύουν πολλά στο μέλλον των «αυτοματοποιημένων» συναλλαγών, με την
RBS να ανακοινώνει με τη σειρά της ότι εισήγαγε «τραπεζική βίντεο», επιτρέποντας στους πελάτες της να πραγματοποιήσουν μια βίντεο κλήση «πρόσωπο με πρόσωπο» με ένα μέλος του προσωπικού της από το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή τους σε τόπο και χρόνο που τους εξυπηρετεί.

Αν λάβουμε υπόψη το εύρος και την ταχύτητα εξάπλωσης του πιλοτικού αυτού προγράμματος στη Μεγάλη Βρετανία, σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον (και επενδύσεις) κάποιων εκ των ελληνικών τραπεζών σε θέματα τεχνολογίας, τότε η μέρα που θα δούμε κάποιον στην Ελλάδα να σκανάρει επιταγές με το iPhone του, ίσως δεν φαίνεται πια τόσο μακρινή!