Κυκλοφόρησε το iOS 10 για όλους!

Η Apple μόλις διέθεσε το iOS 10 στο κοινό, την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της για iPhone, iPad και iPod touch σε όλους τους χρήστες της που διαθέτουν κάποια από τις υποστηριζόμενες iΣυσκευές. Tο iOS 10 έχει περάσει από 8 δοκιμαστικές εκδόσεις (beta) από τον Ιούνιο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο WWDC μέχρι σήμερα και είναι μια από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις στο iOS. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το εγκαταστήσουν δωρεάν ως ένα OTA (Over-The-Air) update μέσω της συσκευής τους (πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις>Γενικά>Ενημέρωση Λογισμικού) ή μέσω του iTunes (συνδέοντας την iΣυσκευή στον υπολογιστή). Βέβαια όσοι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν σήμερα θα πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερη υπομονή μιας και οι servers της Apple είναι συνήθως πολύ φορτωμένοι την πρώτη μέρα κυκλοφορίας νέου λογισμικού. Oι συσκευές που το υποστηρίζουν είναι οι ακόλουθες:


Ποικίλες και αρκετά ουσιώδεις είναι οι αλλαγές που έφερε η Apple στα iPhones και τα iPads με την έλευση του iOS 10, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την απαρίθμηση όλων τους. Το νέο λειτουργικό φέρνει αλλαγές σε όλους τους τομείς, από τη lockscreen μέχρι και τα API's των εφαρμογών.

H lockscreen πλέον διαθέτει widgets, τροποποιημένο τρόπο εμφάνισης ειδοποιήσεων, ενώ το iPhone μπορεί να ενεργοποιεί την οθόνη του απλά σηκώνοντάς το από μια επιφάνεια, χωρίς την ανάγκη αγγίγματος του lock button! Επίσης, οι κλήσεις από εφαρμογές τρίτων, όπως το Skype ή το Viber,  εμφανίζονται στη lockscreen όπως οι default τηλεφωνικές κλήσεις του iPhone, καλύπτοντας δηλαδή όλη την οθόνη.

Μεγάλες αλλαγές παρουσιάστηκαν και στο iMessage, το οποίο υποστηρίζει πλέον μεγαλύτερα emojis, ευκολότερο τρόπο εισαγωγής εικόνων σε συνομιλίες, καθώς και τα λεγόμενα "bubble effects" για την απάντηση σε ένα μήνυμα με reactions, όπως τα reactions (like, love κτλ.) του Facebook. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν πλέον να ζωγραφίζουν κάτι αντι να το δακτυλογραφούν με το πληκτρολόγιο και να το στέλνουν με μήνυμα.

Επιπρόσθετα, το iOS 10 προσφέρει δυνατότητα απόκρυψης των προεγκατεστημένων εφαρμογών από το iPhone, όπως οι "Μετοχές" και ο "Καιρός". Ακόμα, όπως και φημολογούνταν, ένα νέο, ξεχωριστό, "Home" application περιλαμβάνεται, που προσφέρει εύκολη διαχείριση των "έξυπνων" οικιακών συσκευών τους (λάμπες, κλειδαριές θερμοστάτες κτλ.) συμβατών με το Apple HomeKit.

Νέο user interface απέκτησε και το app της "Μουσικής", το οποίο τώρα υποστηρίζει και βελτιωμένους στίχους (lyrics) για τα τραγούδια. H εφαρμογή των χαρτών μπορεί τώρα να θυμάται ακριβώς που έχει σταθμεύσει κάποιος χρήστης το αυτοκίνητό του, κάτι που γίνεται αυτόματα όταν ο προορισμός στους "χάρτες" είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την κατοικία του χρήστη! Στην εφαρμογή των φωτογραφιών εγκαινιάστηκε επίσης ένα χαρακτηριστικό αναγνώρισης προσώπων σε εικόνες, που κατατάσσει τις φωτογραφίες σε διαφορετικά άλμπουμ ανάλογα με τα πρόσωπα που περιλαμβάνουν! Ακόμα, προστέθηκε μια νέα καρτέλα με "Αναμνήσεις", που προσθέτει τη δυνατότητα δημιουργίας σύντομων βίντεο από φωτογραφίες ενός άλμπουμ.