CES 2017: Το μέλλον του HomeKit είναι εδώ!

Μια πληθώρα έξυπνων συσκευών συμβατών με το Apple HomeKit ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Consumer Electronics Show (CES 2017), που φέρνουν μεγάλη ανάπτυξη στην ποικιλία αλλά και στην ποιότητα των συσκευών οικιακού αυτοματισμού που είναι συμβατές με το HomeKit. Το HomeKit είναι η πλατφόρμα της Apple που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση συσκευών οικιακού αυτοματισμού από το iPhone χωρίς την απαίτηση μιας ξεχωριστής εφαρμογής για την κάθε συσκευή αυτοματισμού. Μάλιστα, με την έλευση του iOS 10, ένα νέο, ξεχωριστό, "Home" application είναι εγκατεστημένο σε κάθε iPhone και προσφέρει εύκολη διαχείριση των "έξυπνων" οικιακών συσκευών του χρήστη, συμβατών με το Apple HomeKit. Έτσι, τελείως διαφορετικές συσκευές αυτοματισμού (λάμπες, κλειδαριές, κάμερες, θερμοστάτες κτλ.) μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια εφαρμογή! Επίσης, οι χρήστες συσκευών με υποστήριξη του Apple HomeKit, μπορούν να τις διαχειριστούν είτε με τη χρήση της φωνής τους μέσω της Siri (π.χ.: λέγοντας "Turn the lights on") είτε μέσω της εφαρμογής "Home".

Στην φετινή CES, η D-Link παρουσίασε τη νέα Omna 180 HD κάμερα, την πρώτη κάμερα της D-Link Omna με υποστήριξη HomeKit. Η D-link μέχρι στιγμής δε διέθετε προϊόντα συμβατά με το HomeKit. Ακόμα, η Leviton ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων εξαρτημάτων ελέγχου φωτισμού με δυνατότητα υποστήριξης του HomeKit, όπως για παράδειγμα διακοπτών τοίχου πάντως τύπου για τα φώτα (απλοί διακόπτες, ροοστάτες κτλ. που θα ελέγχονται και απομακρυσμένα). Η Honeywell παρουσίασε τις νέες ασύρματες C1 και C2 κάμερες συμβατές επίσης με το HomeKit, που όμως μπορούν να λειτουργήσουν και με μια σχετική εφαρμογή της εταιρείας, διαθέσιμη στο AppStore. Η Chamberlain, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε εξαρτήματα αυτοματισμού για πόρτες γκαράζ, ανακοίνωσε και αυτή ότι θα εισάγει τη συμβατότητα με το HomeKit σε μια σειρά συσκευών που ελέγχουν τη λειτουργία πορτών γκαράζ, ενώ  φρόντισε να εξασφαλίσει και μια λύση για τους χρήστες που χρησιμοποιούν ήδη τα προϊόντα "MYQ" της εταιρείας, τα οποία όμως μέχρι στιγμής χρειάζονται μια ξεχωριστή εφαρμογή (διαθέσιμη στο AppStore) για να λειτουργήσουν. Αυτές οι συσκευές θα είναι σε θέση να γίνουν συμβατές με το HomeKit με την προσθήκη ενός νέου εξαρτήματος στο σπίτι του χρήστη, του "MYQ Bridge", στο οποίο θα συνδέονται ασύρματα (μέσω Wi-Fi) οι συσκευές αυτοματισμού, και αυτό με τη σειρά του θα συνδέεται με το οικιακό router του χρήστη μέσω Wi-Fi. 

Οι συσκευές που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και πολλές άλλες που κυκλοφόρησαν φέρνουν ουσιαστικά μια "επανάσταση" στον τομέα του οικιακού αυτοματισμού και στην υιοθέτηση του ως πλατφόρμας διαχείρισης, το οποίο δεν απέχει πλέον πολύ από το να γίνει το "industry standard" στον τομέα του.