Αυτό είναι το iOS 12, με ομαδικές κλήσεις FaceTime, όρια στην χρήση εφαρμογών και Animoji του εαυτού μας!

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου keynote του φετινού WWDC παρουσιάστηκε το iOS 12, το νέο λειτουργικό σύστημα για τα iPhone και τα iPad στο κοινό. Το iOS 12 υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές που υποστηρίζουν το iOS 11, ενώ με αυτό οι εφαρμογές μπορούν να ανοίξουν 40% ταχύτερα και το πληκτρολόγιο μπορεί να εμφανιστεί 50% γρηγορότερα απ' ότι σε παλαιότερες εκδόσεις του iOS, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις παλαιότερες συσκευές όπως το iPhone 6 σύμφωνα με τον Tim Cook. 

Το πιο ενδιαφερόν και πολυαναμενόμενο χαρακτηριστικό του είναι αυτό των ομαδικών κλήσεων FaceTime. Πλέον, σε μια κλήση FaceTime μπορούν να συμμετέχουν έως και 32 άτομα ταυτόχρονα. Οι ομαδικές κλήσεις FaceTime μπορούν να ξεκινήσουν από ομαδικές συζητήσεις iMessage μέσα από την εφαρμογή "Μηνύματα", ενώ το μέγεθος της οθόνης που καταλαμβάνει η εικόνα του κάθε χρήστη αυξομειώνεται δυναμικά με βάση το ποιός μιλάει περισσότερο(!) 

Ένα χρήσιμο χαρκτηριστικό του iOS 12 που σκοπεύει να οδηγήσει στη μείωση του χρόνου που περνούν πολλοί χρήστες με τις iΣυσκευές τους είναι το "Screen Time". Το "Screen Time" είναι μια νέα λειτουργία που δίνει στον κάθε χρήστη μια εβδομαδιαία σύνοψη για το πώς και πόσο έχει χρησιμοποιήσει το iPhone ή το iPad του, δείχνοντάς του αναλυτικά για πόσο χρόνο χρησιμοποίησε την κάθε εφαρμογή. Με βάση αυτό λειτουργεί το "App Limits", που υπενθυμίζει στους χρήστες να ξεκουραστούν αν αφιερώνουν πολύ χρόνο σε μία εφαρμογή και το "Downtime", που επιτρέπει σε γονείς να ορίζουν ένα μέγιστο χρονικό διάστημα για το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή (π.χ. ένα παιχνίδι) ανά ημέρα.

Ακόμα, το "Do not Disturb", που τοποθετεί σε σίγαση τις εισερχόμενες κλήσεις και τις ειδοποιήσεις/μηνύματα ενός iPhone, μπορεί πλέον να ενεργοποιείται/απενεργοποίεται αυτόματα με βάση το ωράριο ενός πάσου του "Wallet" ή ενός event στο ημερολόγιο του χρήστη. Για παράδειγμα, εάν ένα εισητήριο για μια θεατρική παράσταση προστεθεί στο Apple Wallet, το Do not Disturb θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν η παράσταση αρχίσει και θα απενεργοποιηθεί αντίστοιχα όταν η παράσταση ολοκληρωθεί, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από τον χρήστη.

Ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται μόνο στο iPhone X με το iOS 12 είναι το "Memoji". Το "Memoji" δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα Animoji του εαυτού τους με τα πραγματικά χαρακτηρσιτικά του προσώπου τους, χρησιμοποιώντας την μπροστινή 3D κάμερα της συσκευής. Για τη δημιουργία ενός "Memoji" υπάρχουν ποικίλες επιλογές για τον τόνο του δέρματος, το χτένισμα και τα αξεσουάρ (π.χ. γυαλιά ηλίου) που θα έχει το εν λόγω "Animoji" που θα μοιάζει σαν τον χρήστη της συσκευής του.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το CarPlay πλέον υποστηρίζει και άλλες εφαρμογές χαρτών πέραν των Apple Maps, όπως το Waze και το Google Maps, που είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά πιο αξιόπιστες. Επιπρόσθετα, ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται τα iBooks στην ομόνυμη εφαρμογή αναδιοργανώθηκε, ενώ το iBooks Store έλαβε σημαντικές εμφανισιακές αλλαγές που κάνουν την πλοήγηση σε αυτό ακόμα πιο εύκολη.

Το iOS 12 θα διατεθεί δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για το κοινό, μετά από την κυκλοφορία ποικίλων δοκιμαστικών εκδόσεων (beta), η πρώτη εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.