Αυτό είναι το iOS 14, με νέα εμφάνιση της αρχικής οθόνης και virtual κλειδιά αυτοκινήτου! [#WWDC20 Live]

Η Apple μόλις παρουσίασε το iOS 14, το νέο λειτουργικό της σύστημα για τα iPhone και τα iPad, κατά τη διάρκεια του keynote του εξ ολοκλήρου online φετινού WWDC. Το νέο λειτουργικό προσθέτει μια νέα προβολή της αρχικής οθόνης, για την καλύτερη οργάνωση όλων των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες σε ένα iPhone. Οι εφαρμογές οργανώνονται αυτόματα στη βιβλιοθήκη εφαρμογών και δεν χρειάζεται να διατηρείτε όλα τα εικονίδια στην πραγματική προβολή της αρχικής οθόνης. Επιπρόσθετα, το νέο "App Library" διαθέτει τη δυνατότητα προβολής όλων των εφαμογών σε μια λίστα, καθώς και δυνατότητες για ταξινόμηση εφαρμογών με βάση τα μοτίβα χρήσης.


Το Siri διαθέτει ένα νέο user interface που δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, κάνοντας τη χρήση του δυνατή κατά την ταυτόχρονη χρήση μιας εφαρμογής. Το iOS 14 παρέχει επίσης υποστήριξη για προβολή βίντεο picture-in-picture μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών, το οποίο λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και στο iPad. Η εφαρμογή των μηνυμάτων αναβαθμίστηκε επίσης, φέρνοντας νέα αξεσουάρ στα Memoji, συμπεριλαμβανομένης και μιας μάσκας COVID-19 που μπορεί να "φορέσει" ένα Memoji, ενώ προστέθηκαν νέες δυνατότητες στις ομαδικές συζητήσεις iMessage.


Οι Apple Maps διαθέτουν επίσης νέες δυνατότητες, που βοηθούν τους χρήστες να βρουν διαδρομές που μειώνουν τους ρύπους που θα εκπέμπει το όχημά τους, καθώς και υποστήριξη για οδηγίες διαδρομών με ποδήλατο. Το πιο ενδιαφέρον νέο χαρακτηριστικό ωστόσο είναι το CarKey, που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το iPhone και επίσης το Apple Watch τους για το κλείδωμα, ξεκλείδωμα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου τους! Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το CarKey σε αυτοκίνητα συμβατά με NFC, καθώς πρέπει να κρατήσουν τη συσκευή κοντά στο όχημα για να τη χρησιμοποιήσουν ως κλειδί. Η διαδικασία σύζευξης με το αυτοκίνητο γίνεται μέσω της εφαρμογής Wallet και, στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να έχετε την εφαρμογή του κατασκευαστή αυτοκινήτου για να προχωρήσετε στη ρύθμιση. Ένα κλειδί αυτοκινήτου μπορεί επίσης να μοιραστεί μεταξύ διαφορετικών ατόμων μέσω του iMessage, ακριβώς όπως και ένα κοινό πάσο του Apple Wallet! Η BMW είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα υποστηρίξει το CarKey, ενώ σύντομα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κατασκευαστές.

Το iOS 14 διαθέτει επίσης νέα widgets, που είναι πιο πλούσια σε δεδομένα από ποτέ και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Είναι προσβάσιμα μέσω του Today View, αλλά μπορούν επίσης να μεταφερθούν από το Today View και στην αρχική οθόνη. Οι εφαρμογές μετακινούνται αυτόματα στην κεντρική οθόνη για να κάνουν χώρο για τα widget. Το νέο iOS περιλαμβάνει και μια νέα προεπιλεγμένη εφαρμογή, τη "Μετάφραση". Η Μετάφραση έχει σχεδιαστεί για να μεταφράζει συνομιλίες απευθείας όπως τις ακούει από το μικρόφωνο και λειτουργεί πλήρως εκτός σύνδεσης. Αρχικά υποστηρίζονται 11 γλώσσες, αν και δυστυχώς δεν υπάρχει υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας ακόμα.

Το iOS 14 θα διατεθεί δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για το κοινό, μετά από την κυκλοφορία ποικίλων δοκιμαστικών εκδόσεων (beta), η πρώτη εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά με το νέο iOS είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη σελίδα της Apple.