Αυτό είναι το iOS 16! [#WWDC22]

Η Apple μόλις παρουσίασε το iOS 16 και το iPadOS 16, τα νέα της λειτουργικά συστήματα για το iPhone και το iPad, κατά τη διάρκεια του keynote του φετινού Worldwide Developers Conference (WWDC 2022).

Το νέο iOS αναθεωρεί πλήρως την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας της οθόνης κλειδώματος των iPhone, κάνοντάς την πλέον πλήρως προσαρμόσιμη. Ειδικότερα, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να αλλάξουν το χρώμα των γραμμάτων της ώρας της οθόνης κλειδώματος, να προσθέσουν γραφικά στοιχεία, να προσαρμόσουν το βάθος πεδίου του wallpaper τους και να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα από live wallpapers. Το iOS 16 περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης των ειδοποιήσεων κάνοντας το χαρακτηριστικό που η Apple ονομάζει «ζωντανές ειδοποιήσεις» ακόμα πιο έξυπνο. Επιπλέον, φέρνει τη δημοφιλής δυνατότητα αναγνώρισης κειμένου Live Text για πρώτη φορά και στα βίντεο, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν κείμενο μέσα από βίντεο και όχι μόνο μέσα από φωτογραφίες. 

Με την έλευση του iOS 16, η Apple φέρνει σημαντικές αλλαγές και στο CarPlay. Το CarPlay θα μπορεί πλέον να διαχειρίζεται περαιτέρω χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ενός χρήστη, όπως για παράδειγμα να πραγματοποιεί τον έλεγχο του κλιματιστικού και άλλων λειτουργιών. Ακόμα, θα προσφέρει τη δυνατότητα προβολής των Apple Maps και στον πίνακα οργάνων, με τις σχετικές αναβαθμίσεις να είναι διαθέσιμες σε νέα αυτοκίνητα που θα υποστηρίζουν τη νέα έκδοση του CarPlay από τα τέλη του επόμενου έτους. Τέλος, η εφαρμογή των Μηνυμάτων έλαβε επίσης μια ουσιαστική ενημέρωση, καθώς πλέον θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάκλησης ή επεξεργασίας των απεσταλμένων iMessages εντός δεκαπέντε λεπτών από την αποστολή τους. 

Όσον αφορά το iPadOS 16, η ουσιαστικότερη διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχό του πέραν όσον περιλαμβάνονται και στο iOS 16 είναι ότι φέρνει την εφαρμογή «Καιρός» και στο iPad. Η εν λόγω εφαρμογή διαθέτει σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν της εφαρμογής «Καιρός» του iPhone, η οποία είχε επανασχεδιαστεί πλήρως πέρσι με την έλευση του iOS 15. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η δημιουργία μιας default εφαρμογής Καιρού για τα iPad ήταν ένα καίριο αίτημα των χρηστών από την έλευση της πρώτης κιόλας γενιάς της συσκευής το 2010, και με την παρουσίαση του iPadOS 16 η Apple επιτέλους την εγκαθιστά έστω κι αν αυτό έγινε 12 χρόνια αργότερα από το αναμενόμενο. 

Το iOS 16 και το iPadOS 16 θα διατεθούν δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσουν για το κοινό τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη τους δοκιμαστική έκδοση (beta) είναι ήδη διαθέσιμη για τους προγραμματιστές, ενώ περισσότερα σχετικά υπάρχουν αναρτημένα στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.


[Updating Live...]