Vision Pro: Το Headset της Apple είναι γεγονός!

Η Apple παρουσίασε στα πλαίσια του φετινού WWDC το Apple Vision Pro, ένα επαναστατικό νέο headset επαυξημένης πραγματικότητας που στοχεύει να συνδυάσει αρμονικά τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο. Μοιάζει με γυαλιά σκι και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παρουσίασή του, αποτελεί το πρώτο προϊόν της Apple το οποίο δεν το κοιτάς απλά, αλλά βλέπεις μέσα από αυτό. Όπως είχε φημολογηθεί, ελέγχεται πλήρως με τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή, ενώ δε διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία αλλά τροφοδοτείται από  ένα εξωτερικό battery pack. Η τιμή του θα ξεκινά από 3.499$ και η κυκλοφορία του στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται στις αρχές του 2024.

Το Vision Pro θεωρείται κυρίως συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για επαυξημένη όσο και για πλήρη εικονική πραγματικότητα με το πάτημα ενός κουμπιού. Διαθέτει ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το visionOS, το οποίο διαθέτει ένα μενού εφαρμογών παρεμφερές με αυτό του iOS, με τη διαφορά ότι ο χρήστης μπορεί να ανοίξει μια εφαρμογή απλά κοιτώντας την! Επιπλέον, υποστηρίζει αξεσουάρ Bluetooth, όπως το Magic Trackpad και το Magic Keyboard που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δακτυλογράφηση, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με τους Mac και να κάνει mirroring της οθόνης τους μπροστά στα μάτια του χρήστη. Αρκετά ενδιαφέρον για να αντιληφθεί κανείς το πως λειτουργεί η εν λόγω συσκευή είναι το παρακάτω βίντεο από την Apple:

Το Vision Pro αποτελείται από ένα γυάλινο περίβλημα στο μπροστινό μέρος και από ένα αλουμινένιο πλαίσιο, περιλαμβάνοντας πέντε αισθητήρες, 12 κάμερες και μια 4Κ οθόνη για το κάθε μάτι. Επίσης, μπορεί κανείς να του προσθέσει ειδικούς φακούς, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και όσοι φορούν γυαλιά. Η εξωτερική του μπαταρία διαρκεί μόλις δύο ώρες και μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποια τσέπη του χρήστη, ενώ φυσικά είναι δυνατή και η χρήση του όλη τη μέρα αρκεί να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα. Το Vision Pro έρχεται με έναν πανίσχυρο M2 επεξεργαστή και περιλαμβάνει ένα νέο εξειδικευμένο chip με την ονομασία R1.

Σύμφωνα με την Apple, οι χρήστες δε θα απομονώνονται από τους ανθρώπους γύρω τους ενώ το φοράνε, αφού θα εμφανίζει τα μάτια τους προς τα έξω με ένα σύστημα που ονομάζεται EyeSight. Όταν χρησιμοποιείται για πλήρη εικονική πραγματικότητα, μια φωτεινή οθόνη θα καλύπτει τα μάτια του χρήστη για να υποδείξει στους άλλους γύρω του ότι δεν είναι διαθέσιμος. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να προβάλλουν τρισδιάστατα αντικείμενα μέσα στην οθόνη τους σαν να ήταν τοποθετημένα στον πραγματικό χώρο, ενώ το Vision Pro θα επιτρέπει και την καταγραφή βίντεο 180 μοιρών με την 3D κάμερά του. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρακολούθηση ταινιών καθώς και για βιντεοπαιχνίδια. 

Ο κύριος ανταγωνιστής της Apple όσον αφορά το Vision Pro είναι η Meta, η οποία έχει κυκλοφορήσει ήδη το Quest 2, που όμως επικεντρώνεται κυρίως στα παιχνίδια. Η μεγάλη ερώτηση που παραμένει, φυσικά, είναι το πόσο βολικό είναι ένα τέτοιο headset κατά τη χρήση του. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργεί ζαλάδες σε ορισμένους χρήστες, το καλώδιο που φτάνει στο battery pack ενδέχεται να είναι άβολο και δεν έχει καταστεί ακόμα ξεκάθαρο ποια είναι η πραγματική χρησιμότητα της συσκευής στην καθημερινή ζωή. 

Σε αντίθεση με την κυκλοφορία του Apple Watch ή ακόμη και των AirPods, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αγορά για σχετικά ογκώδεις συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας αυτή τη στιγμή και θα είναι δύσκολο για την Apple να το αλλάξει αυτό στο μέλλον. Το λογισμικό και η διεπαφή χρήστη του Vision Pro είναι ενδιαφέροντα, αλλά ειδικά δεδομένης της τιμής του παραμένει αμφίβολο το πόσοι χρήστες θα θέλουν να αγοράσουν και να έχουν το σχετικό hardware συνδεδεμένο πάνω τους για αρκετή ώρα μέσα στη μέρα ώστε να είναι χρήσιμο.