WWDC24: Αυτά είναι τα νέα iOS 18 και macOS Sequoia με λειτουργίες Apple Intelligence!

Κατά τη διάρκεια του keynote του φετινού Worldwide Developers Conference (WWDC 2024), η Apple παρουσίασε το iOS 18, το iPadOS 18, καθώς και το macOS Sequoia, τα νέα της λειτουργικά συστήματα για το iPhone, το iPad και τους Mac. Ακόμα, παρουσίασε μια σειρά από καινοτόμες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι διαθέσιμες σε αυτά τα λειτουργικά, τις οποίες ονόμασε «Apple Intelligence».

Το iOS 18, το οποίο αποτέλεσε και την πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας του Cupertino στο WWDC, φέρνει μια σειρά από νέες δυνατότητες και βελτιώσεις. Αρχικά, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής της αρχικής οθόνης του iPhone, επιτρέποντας πλέον την τοποθέτηση εικονιδίων εφαρμογών οπουδήποτε! Επίσης, φέρνει αλλαγές στο κέντρο ελέγχου, που πλέον διαθέτει μια διάταξη πολλαπλών σελίδων και επιτρέπει και σε τρίτους προγραμματιστές να προσθέσουν γραφικά στοιχεία των εφαρμογών τους εκεί. Αλλαγές έρχονται και στην οθόνη κλειδώματος, μιας και θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να αντικαταστήσουν τα εικονίδια του φακού και της κάμερας στο κάτω μέρος της οθόνης με ό,τι επιλογή θέλουν. Η εφαρμογή των μηνυμάτων έχει επίσης επανασχεδιαστεί, υποστηρίζοντας πλέον προγραμματισμένη αποστολή ενός μηνύματος καθώς και υποστήριξη για μηνύματα RCS, ενώ η εφαρμογή Mail προσφέρει πλέον αυτόματη κατηγοριοποίηση μηνυμάτων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το iOS 18 διαθέτει πλέον και μια λειτουργία παιχνιδιού, που ελαχιστοποιεί τη δραστηριότητα στο παρασκήνιο για καλύτερη απόδοση των συσκευών στα παιχνίδια.

Η μεγαλύτερη προσθήκη ωστόσο που περιλαμβάνεται στο iOS 18 και το iPadOS 18 είναι οι λειτουργίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, που θα βοηθήσουν και στη βελτίωση της Siri. Πιο συγκεκριμένα, οι λειτουργίες αυτές ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό καθώς έχουν τη δυνατότητα να εξατομικεύονται στα δεδομένα και το περιβάλλον του χρήστη, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο μιας και τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από μοντέλα στη συσκευή του χρήστη και σε μικρότερο βαθμό από μοντέλα στο cloud. Το «Apple Intelligence» περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξατομικευμένης σύνοψης ειδοποιήσεων στη συσκευή του χρήστη ανάλογα με τη σημασία τους, ενώ παρέχει και μια σειρά εργαλείων παραγωγής κειμένου σε εφαρμογές όπως το Mail, τα Pages και άλλα. Επίσης, διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής εικόνων με μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται «Image Playground», ενώ επιτρέπει στους χρήστες και να δημιουργήσουν emoji με βάση μια περιγραφή κειμένου ή ακόμα και emoji που μοιάζουν με άτομα από τις επαφές τους με τη λειουργία «Genmoji». Εκτός από τις δυνατότητας που προσφέρει το «Apple Intelligence», η Apple ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία της με την OpenAI για να προσφέρει πρόσβαση στο ChatGPT απευθείας μέσα από τα λειτουργικά της συστήματα, χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση και χρήση της σχετικής εφαρμογής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες μόνο στο iPhone 15 Pro, καθώς και σε Mac υπολογιστές με επεξεργαστή M1 ή νεότερο.

Αμέσως μετά από την παρουσίαση του iOS 18 και του iPadOS 18 στο φετινό WWDC, η Apple ανακοίνωσε την έλευση της νεότερης έκδοσης του macOS με την ονομασία «Sequoia». Tο νέο macOS 15 περιλαμβάνει όλες τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης «Apple Intelligence» που παρουσίασε η εταιρεία του Cupertino. Ακόμα, θα προσφέρει στους χρήστες νέους τρόπους για να επωφεληθούν από τις λειτουργίες continuity μεταξύ Mac και iPhone. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν πλέον όχι μόνο να αντικατοπτρίζουν την οθόνη του iPhone τους στους Mac, αλλά και να ελέγχουν πλήρως την οθόνη του iPhone τους απευθείας από έναν Mac, καθώς και να κάνουν drag-and-drop αρχεία! Το Safari έχει επίσης γίνει πιο έξυπνο στο macOS Sequoia, μιας και θα χρησιμοποιεί λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για να επισημαίνει αυτόματα χρήσιμες πληροφορίες στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες.

Το iOS 18, το iPadOS 18 και το macOS 15 Sequoia θα διατεθούν δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσουν για το κοινό τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη έκδοση beta να είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά έχουν αναρτηθεί στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.