Αυτό είναι το νέο macOS 10.14 Mojave, με Dark Mode, δυναμικά wallpaper και νέο App Store!

Αμέσως μετά από την παρουσίαση του iOS 12 στο φετινό WWDC, η εταιρεία του Cupertino παρουσίασε το νέο macOS 10.14, με την ονομασία "Mojave". Το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα για Mac υπολογιστές θα είναι διαθέσιμo το φθινόπωρο και περιλαμβάνει νέες λειτουργίες, βελτιωμένο user interface και καλύτερη απόδοση για τους Mac.

Ένα πολυαναμενόμενο χαρακτηριστικό από πολλούς χρήστες που έκανε την εμφάνισή του με το macOS Mojave είναι το "Dark Mode". Το "Dark Mode" κάνει τη χρήση ενός Mac πιο ξεκούραστη το βράδυ κάνοντας μαύρο το background όλων των κύριων εφαρμογών του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών όπως ο "Finder", οι "Φωτογραφίες", το "Ημερολόγιο", τα "Mail", το "iTunes", τα "Μηνύματα", το "Xcode" και πολλές άλλες.

Το νέο macOS περιλαμβάνει επίσης wallpapers για την επιφάνεια εργασίας που αλλάζουν χρώματα δυναμικά ανάλογα με την ώρα της ημέρας και γίγονται πιο φωτεινά κατά τις πρωινές ώρες και πιο σκοτεινά κατά τις βραδινές, ενώ τα "Desktop Stacks" διευκολύνουν την οργάνωση της επιφάνειας εργασίας ενός χρήστη, οργανώνοντας και τοποθετώντας διάφορα αρχεία στην επιφάνεια εργασίας με βάση την ημερομηνία ή τον τύπο  αρχείου τους το ένα πάνω από το άλλο μαζί για να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Η οργάνωση αυτή γίνεται αυτόματα εάν το επιλέξει ο χρήστης και τα αρχεία μπορούν να εμφανιστούν χωριστά και πάλι εάν ο χρήστης κάνει κλικ στη συλλογή αρχείων που επιθυμεί.


Ένα αξιοσημείωτο νέο χαρακτηριστικό είναι το "Continuity Camera". Η εν λόγω λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να καταγράψουν φωτογραφίες ή βίντεο στο iPhone τους και αυτά να εμφανιστούν αμέσως στο Mac τους, αν η διαδικασία καταγραφής ξεκινήσει από το Mac. Το "Continuity Camera" μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση εγγράφων κατευθείαν από έναν Mac, χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός iPhone ασύρματα, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να πατήσει τίποτα στο iPhone του.

Το Mac App Store ανανεώθηκε επίσης σημαντικά. Πλέον διαθέτει ένα επανασχεδιασμένο user interface παρόμοιο με αυτό του iOS App Store με έμφαση σε νέα sidebar για πιο εύκολη πλοήγηση ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εφαρμογών που διατίθενται σε αυτό. Επίσης, το Mac App Store περιλαμβάνει πλέον προεπισκοπήσεις βίντεο για εφαρμογές, που δείχνουν λεπτομερώς στους χρήστες πώς λειτουργεί μια εφαρμογή πρίν την εγκαταστήσουν, κάτι που μέχρι πρότινως γινόταν μόνο με τη χρήση εικόνων.

Με το Mojave έρχονται στους Mac και πολλές εφαρμογές που ήδη υπάρχουν στο iOS, όπως για παράδειγμα οι "Μετοχές", η εφαρμογή "Apple News", το "Μαγνητόφωνο" και η "Οικία" / "Home". Ακόμα, το Quick Look, το οποίο εμφανίζεται όταν κάποιος πατήσει το πλήκτρο διαστήματος ενώ έχει επιλέξει με το ποντίκι ένα αρχείο, διαθέτει σημαντικά πιο εκτεταμένες λειτουργίες, επιτρέποντας για παράδειγμα την περικοπή και την επεξεργασία ενός βίντεο ή μιας εικόνας.


Το macOS 10.14 Mojave θα διατεθεί δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για το κοινό, μετά από την κυκλοφορία ποικίλων δοκιμαστικών εκδόσεων (beta), η πρώτη εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.