Η Apple παρουσίασε το νέο macOS 10.15 Catalina! [#WWDC19 Live]

Η Apple μόλις ανακοίνωσε την τελευταία έκδοση του macOS, αμέσως μετά από την παρουσίαση του iOS 13 στο φετινό WWDC. Tο νέο macOS 10.15 Catalina θα είναι διαθέσιμo το φθινόπωρο και περιλαμβάνει νέες λειτουργίες, βελτιωμένο user interface και καλύτερη απόδοση για τους Mac.


Με το εν λόγω λειτουργικό, η εταιρεία του Cupertino επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το iPad τους ως δεύτερη οθόνη για τον Mac υπολογιστή τους, με τη νέα εφαρμογή “Sidecar". Ακόμα, οι υπολογιστές με T2 chip διαθέτουν πλέον κλείδωμα ενεργοποίησης για πρόσθετη ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας. Μια νέα λειτουργία προσβασιμότητας προστίθεται επίσης στο νέο macOS και iOS που ονομάζεται «Voice Control» και επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα με φωνητικές εντολές. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να επεξεργαστούν κείμενο, να ανοίξουν εφαρμογές και αρχεία, να περιηγηθούν στο λειτουργικό, να επιλέξουν στοιχεία, να μοιραστούν φωτογραφίες και πολλά ακόμα μόνο με τη φωνή τους!  Το ακόλουθο βίντεο δείχνει τη λειτουργία του Voice Control στην πράξη:


Με το Catalina καταργείται και το iTunes όπως το γνωρίζουμε. Το iTunes πλέον χωρίστικε σε τρεις νέες εφαμοργές: “Μουσική”, “Podcasts” και “Τηλεόραση”. Ο συγχρονισμός iOS συσκευών μετακινήθηκε επίσης από το iTunes στο Finder. Οι νέες εφαρμογές μουσικής, podcasts και τηλεόρασης μοιάζουν ιδαίτερα με τις αντίστοιχες του iOS, ενώ η “Τηλεόραση” υποοστηρίζει περιεχόμενο 4K HDR σε ήχο Atmos.


Η Apple παρουσίασε επίσης μια νέα εφαρμογή με την ονομασία «Find My», η οποία συνδυάζει το Find My iPhone με το Find My Friends. Μετατρέπει όλες τις Apple συσκευές σε Bluetooth beacons, το οποίο σημαίνει ότι είναι πλέον δυνατή η εύρεση συσκευών ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός σύνδεσης, αν  μπορούν να στείλουν ένα beacon μέσω Bluetooth σε κάποια κοντινή συσκευή που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το macOS 10.15 Catalina θα διατεθεί δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για το κοινό, μετά από την κυκλοφορία ποικίλων δοκιμαστικών εκδόσεων (beta), η πρώτη εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.

[Updating Live...]