Η Apple παρουσίασε το νέο macOS 12 Monterey! [#WWDC21]

Η Apple μόλις ανακοίνωσε την τελευταία έκδοση του macOS, αμέσως μετά από την παρουσίαση του iOS 15 στο φετινό WWDC. Tο νέο macOS 12 θα είναι διαθέσιμo το φθινόπωρο και περιλαμβάνει νέες λειτουργίες, βελτιωμένο user interface και καλύτερη απόδοση για τους Mac.

Με το εν λόγω λειτουργικό η γνωστή εφαρμογή «Shortcuts» του iOS έρχεται για πρώτη φορά και στους Mac. Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες συντομεύσεις ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπάρχουσες συντομεύσεις, ενώ η εφαρμογή των συντομεύσεων θα υποστηρίζεται και στο spotlight και θα έχει τη δυνατότητα εισαγωγής αυτοματισμών από το Automator.

Ένα νέο χαρακτηριστικό του macOS Monterey είναι το «Universal Control», που επιτρέπει στους χρήστες να εργάζονται με ένα μόνο ποντίκι και πληκτρολόγιο και να μετακινούνται μεταξύ Mac και iPad για μια ομαλή εμπειρία, χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον ρύθμιση. Οι χρήστες μπορούν ακόμη και να κάνουν drag and drop κειμένων και εικόνων μεταξύ των δύο συσκευών τους, ενώ η λειτουργία θα υποστηρίζεται επίσης μεταξύ δύο Mac, επιτρέποντάς έτσι τη χρήση ενός μόνο ποντικιού και πληκτρολογίου για δύο Mac.

Το Safari διαθέτει επίσης ένα νέο design, με μια νέα σχεδίαση καρτελών που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν περισσότερο μέρος ενός site καθώς κάνουν scroll σε αυτό.  Μια νέα γραμμή καρτελών παίρνει το χρώμα της ιστοσελίδας και συνδυάζει τις καρτέλες, τη γραμμή εργαλείων και το πεδίο αναζήτησης σε ένα ενιαίο συμπαγές σχέδιο. Η εφαρμογή για beta δοκιμές εφαρμογών TestFlight επίσης έρχεται στους Mac φέτος, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δοκιμάζουν εύκολα τις εφαρμογές τους σε Mac σε ένα ευρύ κοινό όπως γινόταν μέχρι τώρα και στο iOS.

Με το macOS Monterey, οι Mac γίνονται πλέον και δεκτές AirPlay, μιας και θα επιτρέπουν τη μετάδοση βίντεο από άλλες συσκευές Apple στην οθόνη του Mac. Το σύστημα ήχου του Mac μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ηχείο AirPlay, οπότε οι χρήστες μπορούν να παίξουν μουσική ή podcast στο Mac τους ή να χρησιμοποιήσουν το Mac τους ως δευτερεύον ηχείο για ήχο πολλαπλών δωματίων.

Το macOS 12 Monterey θα διατεθεί δωρεάν και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για το κοινό, μετά από την κυκλοφορία ποικίλων δοκιμαστικών εκδόσεων (beta), η πρώτη εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμη. Περισσότερα σχετικά είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη σελίδα του website της Apple.


[Updating Live...]