Scary Fast: MacBook Pro και iMac με νέους M3 επεξεργαστές από την Apple! [#AppleEvent 30.10.23]

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σημερινό “Scary fast” Apple Event επικεντρώθηκε στους Mac και οι νέοι M3 επεξεργαστές της Apple τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η νέα σειρά περιλαμβάνει τους M3, M3 Pro και M3 Max επεξεργαστές, οι οποίοι σύμφωνα με την εταιρεία του Cupertino σηματοδοτούν και τους πρώτους επεξεργαστές προσωπικών υπολογιστών με αρχιτεκτονική 3 νανομέτρων. Πέρα από την αυξημένη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του CPU που διαθέτουν, οι εν λόγω επεξεργαστές συνοδεύονται και από ένα σημαντικά αναβαθμισμένο GPU. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μπορούν να υποστηρίξουν έως και 128 GB μνήμης RAM, με τον πιο ισχυρό M3 Max να διαθέτει ακόμα και 92 δισεκατομμύρια transistors, GPU 40 πυρήνων και CPU 16 πυρήνων.

Τα νέα MacBook Pro είναι τα πρώτα που ανακοίνωσε η Apple κατά τη διάρκεια του σημερινού event, προσφέροντας βελτιωμένη απόδοση αλλά χωρίς να φέρνουν κάποιες σχεδιαστικές αλλαγές πέρα από την άφιξη ενός νέου “Space Black” χρώματος για τα μοντέλα με τα υψηλότερα configurations. Η σειρά των MacBook Pro πλέον διαθέτει ένα οικονομικότερο μοντέλο 14 ιντσών που τροφοδοτείται από το βασικό μοντέλο του M3, ενώ τα υψηλότερα configurations της συσκευής με τους M3 Pro και M3 Max επεξεργαστές είναι διαθέσιμα στις εκδόσεις τόσο των 14 όσο και των 16 ιντσών που φέρουν και το νέο “Space Black” χρώμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μοντέλο με τον M3 Pro επεξεργαστή είναι μέχρι και 20% ταχύτερο από τον προκάτοχό του, ενώ το M3 Max μοντέλο είναι μέχρι και 2 φορές ταχύτερο από τον προκάτοχό του. Επίσης, το MacBook Pro με τον M3 Max επεξεργαστή υποστηρίζει πλέον έως και 128 GB μνήμης RAM, ενώ η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αγγίζει τις 22 ώρες, με την Apple να αναφέρει ότι μπορεί να προσφέρει την ίδια απόδοση είτε είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα είτε λειτουργεί με μπαταρία. Επιπλέον, η ενσωματωμένη Liquid Retina XDR οθόνη του πλέον προφέρει αυξημένη φωτεινότητα, που το κάνει ακόμα πιο εύχρηστο κατά τη διάρκεια της μέρας. Το οικονομικότερο μοντέλο με τον M3 επεξεργαστή θα ξεκινά από 1599 $, προσφέροντας μια χαμηλότερη αρχική τιμή από τον προκάτοχό του, ενώ τα μοντέλα με τους M3 Pro και τον M3 Max επεξεργαστές θα αρχίζουν από 1999 $ και 3199 $, αντίστοιχα. Περισσότερα σχετικά με τα νέα MacBook Pro είναι διαθέσιμα στις αντίστoιχη σελίδα της Apple.

Η νέα γενιά του iMac 24 ιντσών ήταν το επόμενο προιόν που ανακοίνωσε η Apple, σχεδόν τρία χρόνια μετά από την παρουσίαση του M1 iMac. Η νέα έκδοση διαθέτει παρόμοια σχεδίαση με την προηγούμενη, αλλά πλέον διαθέτει τον πανίσχυρο M3 επεξεργαστή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν εκδόσεις του iMac με τους M3 Pro ή M3 Max επεξεργαστές, οι οποίοι είναι αποκλειστικά διαθέσιμοι στα νέα MacBook Pro.  Το βασικό μοντέλο του iMac πλέον διαθέτει ένα CPU 8 πυρήνων και ένα GPU 10 πυρήνων, με τις τιμές της σειράς να παραμένουν ίδιες με πριν, ξεκινώντας από 1299 $ για το βασικό μοντέλο. Περισσότερα σχετικά με τους νέους M3 iMac είναι διαθέσιμα στις αντίστoιχη σελίδα της Apple.